20 punkter om ADHD du ikke må glemme!

Bloggen er endelig åpen igjen, velkommen !

Ekte kjærlighet, den har ingen grenser, men om du elsker noen med ADHD så settes dette virkelig på prøve av og til. Det spiller ingen rolle om det er ditt eget barn, kjæreste eller venn. Begge må kunne tenke på en annen måte en du gjør til vanlig.

Når du prøver å forstå en med ADHD kan dette hjelpe ditt forhold.

Dette er til dere som ikke har ADHD:

OBS: om du ikke kjenner deg igjen, så er ikke dette skrevet om deg!

1: Hjernen min har ikke samme bryter som din. 

Jeg kan ikke skru av følelser. De er der, hele tiden. Jeg tenker samme tanker 1000 ganger ila en dag, og ofte kan dere ikke se at jeg sliter.

2: Jeg hører hva du sier, men ikke ALT går inn: 

Ofte kan jeg ha en samtale med deg. Jeg smiler og svarer, men bare 40% av det som blir sagt, når inn til meg. Dette kan være mange forskjellige grunner .Et godt tips er å be oss å gjenta det du sa.

3: Jeg sliter med å fullføre.

Mange ganger sliter jeg med å fullføre arbeidsoppgaver. Du har sikkert sett det selv, det kan være den enkleste ting. Tror dere at det er fordi jeg ikke GIDDER? Nei. Det er ofte fordi jeg ikke SER hva som må gjøres. Ingen unnskyldning at jeg har adhd?  Nei, men slik er det bare.

4. Jeg kan bli urolig

Jeg har energi. Energi som MÅ ut. Å sperre energien inne er som  holde seg når man er tissatrengt, det er vondt og nesten umulig. Dette MÅ bli tatt hensyn til.

FB_IMG_1580064437267

5. Om jeg uroer meg

Mange av oss med ADHD er slik at når vi har noe å uroe oss for, så tar dette ALL plass. Det er ikke plass til nye ting, opplevelser eller gjøremål. Jeg må først å framst kvitte oss med problemer før vi kan gå videre. JEG KLARER IKKE LEGGE TING PÅ HYLLA.

6. Jeg kan bli sint

Mange ganger kan jeg bli veldig sint. Og om du er med å bråker med meg, så hjelper ikke dette noen. Det beste er å la meg få ut sinne mitt, roe meg ned, og gå videre. Dette gjelder primært barn. Voksne må skjønne hva sinne kan gjøre med den motsatte personen. Men her må VI prate ut.

7. Jeg stopper ikke

Om jeg har funnet noe jeg brenner for, så er jeg nesten ustoppelig. Dette kan ta all tid og fokus. Jeg har en familie som heldigvis skjønner om de ikke hører fra meg på en stund. Om jeg er stille, tenkende og fraværende. Dette har med interesse å gjøre, og når dette skjer så vokser jeg som menneske.

8. Jeg klarer ikke styre følelser.

Ofte kan jeg bare ikke kontrollere noen følelser. Jeg kan har dager der følelser er som en laaang bergOGdalbanetur. Jeg er sint, blid,sint blind, ,forelska, blid, sint og trøtt. Dette er forvirrende, men en helt klar ADHDfaktor.

9. Verbale utbrudd.

Mange av oss med ADHD blir ofte urolige og sinte i ubehagelige sosiale sitvasjoner. Da kan vi bryte ut i latter eller sinne. Det er kanskje best å holde seg litt unna?

10. Sosial angst

Mange av oss med ADHD har sosial angst. Jeg selv har veldig sosial angst. Jeg hater fremmede, jeg blir svett av busser, og jeg tåler ikke å fly. Dette er svært slitsomt, men det er bare vi selv som kan få kontroll over dette. Dette gjelder SVÆRT mange med ADHD, og mange tør ikke prate om det. Når man har følt seg dum og alene hele livet, så er folkemengder ikke det vi oppsøker.

11.Ser flere problemer problemer

Mange med ADHD ser bare problemer. De ser ingen løsninger, og de blir sinte om de ikke klarer det de har bestemt seg for. Dette kan gå utover leker, bilen, flyttelasset eller andre ting som egentlig bare krever litt ro. Dette kan være en utfordring for mange. Jeg selv har flyttet 3 ganger det siste året. Jeg startet med 10 esker, nå har jeg 3 igjen.

12. Jeg ser ting anderledes. 

Dette er en av de mest positivte aspektene med ADHD. Jeg er nytenkende og nyskapende. Fordeom jeg gjør ting anderledes betyr det ikke at det er feil. Vær åpen.

13: Jeg husker ikke

Dette er meg med stor 13! Jeg kan glemme av de enkleste ting. Dette gjør jeg ikke med vilje, det bare skjer. Derfor har jeg begynt med post-it lapper der jeg trenger det. Der er enkelt for meg å huske, og fargene stjeler blikket mitt. Dette er et veldig godt tips!

13. Jeg ER utålmodig

Ja, dette er en sann myte. Mange av oss eier ikke tålmodighet, og ting skulle helst skjedd igår. Jeg blir fort rastløs og begynner med telefonen eller andre ting jeg egentlig ikke hadde trengt. Dette går på innteresse og selvkontroll. Jeg kontrollerer dette veldig bra i voksen alder, men for et barn er dette EKSTREMT vanskelig.

13. La du merke til at det er 13 nr 13? 

14. Følsom

Jeg er utrolig følsom. Jeg glemmer ikke hva du har sagt eller lovet meg. Jeg husker ting mennesker lovte meg når jeg var barn, og jeg kommer nok aldri til å glemme det. Jeg er ikke langsint, men jeg glemmer ikke.

15. Uorganisert. 

Ja, dette gjelder meg også. Å få system i rotet er det vanskeligste. Penger, leker, venner, alt kan bli et problem å få system i. Så her gjelder det å være tålmodig og rolig. Jeg har blitt en mester i voksen alder, og jeg har lært meg dette selv.

16. Bevegelse

Mange med ADHD trenger bevegelse for å fungere. Jeg selv fungerer bedre om jeg danser fks.

17. Framtidsplaner

For mange med ADHD eksisterer ikke dette. Alt som betyr noe er HER OG NÅ. Ingen fortid og ingen framtid. Ingen «om 5 minutter», og ingen «i forrige uke». Husk på dette.

18. Jeg sliter

Mange av oss med ADHD sliter med mat og søvn. Dette KAN du ikke se på oss i hverdagen, og de fleste forteller ikke dette til deg. At vi sover 3 timer og ikke har spist på 12 timer er ingen selvfølge for de rundt oss å vite. Husk det når jeg er sliten og trøtt.

19. «jeg skal bare». 

Jeg har ofte 150 ting på en gang som skal gjøres. Jeg utsetter enkle oppgaver, og venter til i siste liten med å fullføre den enkleste ting.

20. jeg kan

Det vanskeligste for mange av oss med ADHD er å ha troen på oss selv. Men jeg vet at vi kan. Og om du vet at vi kan, si det til oss.

Vi er her for deg, livet ut. Vi elsker deg, men har kanskje ikke tid til å si det så ofte. Vi har så mye som skal tenkes på.

Ja, vi med ADHD kan være vanskelige å elske iblant, men om du åpner hjertet ditt, så skal du se at du skjønner hvordan vi er. Du må lære deg hvordan vi fungerer.

Og tro meg, vi skjønner at det er tungt.

 Vi sliter mange ganger med å elske oss selv. 

 

I år reiser jeg rundt med forestillingen «En kveld med Magnus»: booking@adhd-inspirasjon.no
20200123_205754