postitkaos

7 tegn på at du kanskje har ADHD

Jeg vil gjerne dele noen av mine følelser og tanker med dere igjen.

11133790_10155528546060160_286951639522587965_n

Jeg må understreke at dette gjelder MEG, og ikke nødvendigvis ALLE som har diagnosen ADHD. Jeg er inne i et samlivsbrudd, så de tingene jeg skriver om dreier seg også veldig mye om akkurat det. Dagene går til og kjenne på følelser jeg normalt aldri trenger å ta stilling til, dette være seg helt nye hverdager, hvilket også gjør at jeg er veldig følelsesladd, hele tiden. Jeg må konsentrere meg ekstra hardt for å ikke la følelser ta overhånd, og jeg må ta godt vare på meg selv for å ikke møte veggen. Når jeg sier at jeg kjenner følelser mye sterkere en de rundt meg, så kommer dette fram i samtaler med mennesker uten diagnoser, og da heller ikke ADHD. Vi kan skrive mange innlegg om ADHD sett fra pårørende sitt ståsted, men jeg er fortsatt i troen på at det er vi som har diagnosen selv, som best kan fortelle hvordan den påvirker hverdagene våre.

«Når jeg sover, er du våken» 

1: Du distraheres lett

En av de vanligste «problemene» mine iallefall.

Jeg dette ofte ut, og jeg må virkelig fenges om jeg skal ha utbytte av det jeg skal følge mer på.

Å følge med, og å lære er to forskjellige ting. Jeg kan følge med så hardt jeg bare klarer, men glemmer alt rett etterpå. Dette er noe jeg aldri har kontrollert, men fått veldig mye kjeft for.

 

 

2: Du blir lett frustrert

Ja, det blir jeg. Om det er noe jeg har en klar plan på, men ikke får til å gjennomføre, blir jeg frustrert. Jeg farer ikke opp å skriker og roper, men kroppen blir litt «vektløs» og jeg kan både bli trist og lei meg. Jeg blir ofte stille, og smilet som stort sett er plantet midt i tryner forsvinner. Jeg kan ofte bli liggende våken om natta å gruble, og jeg glemmer av å passe på meg selv. Når jeg var mindre(yngre) husker jeg at jeg kunne bli utrolig frustrert og forbannet om jeg ikke fikk til den enkleste ting. Mytene om at mennesker med ADHD blir forbannet er derfor ikke helt rett, for hvem blir ikke forbannet når man ikke får til ting?

Jeg kan «straffe» meg selv ved å falle ned i et tankekjør, og veldig få ting blir morsomt.

 

 

3: Du har mange tanker og prosjekter på en gang

Det har jeg!

Alltid er det noe som skal gjøres først, og alltid er det ting og planer som går i vasken fordi det dukker opp andre og «viktigere» ting jeg må gjøre.

Det kan være noe så enkelt som husvask. Jeg kan begynne med å vaske badet, men du finner meg i skapet på soverommet hvor jeg sorterer gamle VHS-filmer og kassetter.

Forstå det den som kan!

4: Du begynner lett å smile…å grine…å smile..å grine..

Jeg kan være verdens gladeste gutt, før jeg kjenner på ensomhet, fortvilelse og sorg. Helt uten videre.

Jeg kan starte dagen som et fyrverkeri med mange flotte planer for dagen, hvor jeg så ligger å vrir meg i sorg og elendighet når kvelden kommer.

Jeg kjenner alltid alle følelser rett under huden, og det skal ikke veldig mye til før jeg griner eller ler. Dette er en av mine sterkeste sider, og kan være den mest destruktive. Jeg må jobbe veldig målrettet, og ta hensyn til meg selv hele tiden for å ha kontroll på at jeg kommer meg igjennom dagen på en produktiv og god måte. Mange tar ikke hensyn til seg selv, og har ofte en nedstemt sinnsleie igjennom dagen. Dette er din jobb å ta tak i, for gleden med livet skal jo være hverdagene.

Du skal bruke dagen positivt, og skape din egen lykke i hverdagene, for det er de det er flest av!

magnuskrogh3

 

5: Du føler mye uro

Hva skjer om….?

Jeg gruer meg til ting jeg ikke har gjort før, og jeg gruer meg unødvendig mye. Jeg føler ofte at ting forfaller, og jeg føler veldig ofte at jeg tar feil eller gjør skivebom. Dette kommer fra et sted langt inne i hjertet, og frykten for å misslykkes er helt enorm. Dette er ofte en styrke, for jeg jobber veldig hardt for å gjennomføre eller å fullføre noe. Men følelsen av uro kommer ofte av lite kontroll, kanskje på økonomi eller i forhold til noen. At du preges av dette kommer til å være et faktum helt til du selv lager en plan for hvordan du skal nå målene dine. Du må være åpen og ærlig med alle dine relasjoner, og du må lage en plan du VET du kan fullføre.

Dette spøker jeg ikke med, for å leve i uro er ikke et godt liv!

Du kan lese mer om «tankekjør» og depresjoner ved å sende SMS «BOK2» til 48008899. 

bok2

6: Jeg blir veldig følsom

Takk gud, jeg har følelser.

Dette er det som er «å leve» for meg.  Når jeg er forelska, er det med hud og hår. Når jeg blir forlatt blir jeg verdens mest ensomme kar. Jeg ønsker at ting skal være bra, og blir utrolig fortvilt om jeg ikke kan gjøre noe med det som gjør vondt. Jeg blir forbannet når jeg ser urettferdighet, og jeg kan ikke la vær å skrike ut hvordan jeg har det. Jeg ofrer tusenvis av tanker på situasjoner og følelser jeg ikke får gjort noe med, og jeg føler som oftest at jeg er den eneste i hele verdens som føler det slik.

Jeg ligger ofte utover nettene og kjenner på alle følelser mennesker har, og jeg ofrer mye søvn kun for å tenke. 

7: Jeg klarer ikke legge det bort

En av mine største utfordringer. Jeg klarer ikke legge ting bort.

Når det kommer til følelser er dette det mest slitsomme med min ADHD-diagnose.

Om jeg har en vond følelse, så klarer jeg ikke glemme den. Om jeg blir presset ut i en situasjon jeg ikke ønsker, føles det som jobb å dra rundt på disse følelsene natt og dag.

Se for deg at du har en søppelsekk med følelser ved siden av senga, og hver dag tar du denne med deg, på jobb, på fest og i andre sosiale sammenhenger. Om noen behandler meg dårlig eller sier stygge ting til meg, så legger jeg alt i sekken, og jeg glemmer ikke.

Sekken fylles av minner og følelser man gjerne skulle ha glemt av, eller pakket bort, men mitt eget hode lar meg ikke gjøre dette.

Det kan være en tung sekk å dra rundt på, og eneste gangen du setter den fra deg, er når du skal inn i sikkerhetskontrollen, og du kan puste litt ut. Du får den ikke med deg på noen fly, for den er altfor tungt. DVS, i noen sammenhenger klarer jeg å «glemme».

Husk at ingen kan se hvordan du har det inni deg, så jobben du gjør, den er forgjeves. 

Vær åpen – vær ærlig 

Så noen ord fra meg til dere alle.

Nye følgere ønskes velkommen, og dere som har fulgt meg hele veien, jeg er så glade for at dere tar del i både livet mitt, bloggen og jobben min. Jeg gleder meg hver dag til å prate med dere, og å reise rundt for å møte dere. Den siste tiden preges av store livs endringer, og jeg er abnormt glad for at dere har tatt del i dette. Jeg er ydmyk over alle som både sender gode meldinger, og som bare følger med i stillhet. Jeg har det bra, veldig bra, forholdene tatt i betraktning. Jeg jobber med flere store prosjekter, og jeg lover masse moro framover.

Trenger du mer innsikt?

Sms «Bok1» til 48008899 for å lese min første bok om ADHD. Passer alle, men et enkelt og forståelig språk.

14316818_1054020667981218_5522298287166073311_n

Magnus =)