Mange med ADHD føler skam.

Hei alle sammen!

Nå er det på tide å fortelle litt om boken min, «FRA SKAMMEKROKEN TIL SKAM» som kommer ut om ikke så lenge.

cropped-kalender.jpg

Ideen til min siste bok kom under et show jeg hadde i Tromsø sist sommer. En av mine barnehagetanter tok mikrofonen og sa «Magnus. Du var aldri noe slemt barn. Men ingen kunne se hvor flott du var, for du satt alltid i skammekroken.»

Og der satt jeg til jeg var over 20 år.

Jeg var den som ble fratatt muligheter i oppveksten, basert på myter og rykter om min diagnose. Det var opp til de voksne å se mine kvaliteter og la meg styrke de, men det skjedde ikke. Tvert i mot. Evnen til å «se meg» var ikke der, og kunnskapen til å «takle» meg var ikke der.

Men nå er vi kommer til 2018, og det er på tide at noen forteller konsekvensene av dette.

Nå er min siste bok om ADHD/ADD/Psykisk helse snart ute, og i den forbindelse ville jeg skrive litt om hvorfor jeg har valgt å skrive en bok om det mange av oss «annerledesbarna» føler. Jeg følte det var på tide å ta opp dette tabubelagte temaet:

skam.

Mange føler skam over den man har blitt, eller det man føler.

Jeg vokste opp på denne måten.

Mange vokser opp med tanker om at det man sier, det man føler og den man er ikke har noen verdi. De som skal bygge deg opp ser dine begrensninger framfor dine kvaliteter. Mange lærere og voksne bruker all tiden sin på å fortelle deg hva du ikke kan og hva du ikke klarer. Kanskje de til og med ikke lar deg prøve en gang ?

cropped-20180221_095840.jpg

Hva blir konsekvensene av dette?

Mange som vokser opp som «problembarn» kjenner klumpen i magen resten av livet. Frykten for å ikke være god nok, frykten for at den man er ikke er verd noe. Ensomheten som overtar søvn og mat. Mange kjenner angsten over å ikke være god nok til å gjøre som de andre rundt deg. Man fratar seg selv muligheter og opplevelser, rett og slett fordi man føler seg mindreverd.

Men ensomhet, angst og dårlig selvbilde er bare noen av konsekvensene.

Mange forstår ikke hvorfor vi gjør som vi gjør, og hvorfor vi handler på den måten vi gjør. Hvorfor vi unngår sosiale sammenhenger, ikke tar telefonen eller avstår fra opplevelser. Mange forstår det ikke selv.

Dette gir lav livskvalitet og knuste drømmer.

Dette følte jeg at jeg måtte skrive om. Jeg følte at jeg måtte ta ordet, og gi alle de barna en stemme.

Men det er ikke bare barn som føler det slik…

Jeg prater med mange mennesker, hver dag, som kjenner på dette. De føler at livet ikke ble som det skulle, og at de aldri fikk en sjanse. De har ikke sett egenverdi, og mange har gitt opp drømmene sine. Det er så utrolig trist å se, for mange er smarte og  omtenksomme mennesker som bare har mistet troen på seg selv.

Boken min skal gi et innblikk i denne hverdagen, så vi kanskje kan snu denne trenden?

Om du som mamma,pappa,søsken eller lærer kanskje forstår hvordan rolle du spiller i livet til den som er «annerledes». Dette blir kanskje den eneste boken på markedet som forteller den råe og brutale sannheten om hvilken pris som blir betalt, i verdens flotteste land å bo i.

Jeg skjønner at mange ikke bryr seg om dette temaet, men for oss som lever i dette, vi lengter etter at noen skal skjønne det. Vi holder kjeft, nettopp fordi det er SKAM. Mange overlever hverdagen, i håp om at noe skal forandres. Men folkens, det skjer ikke noe før VI som føler det slik faktisk prater om det.

Tiden er kommet, jeg er klar for å åpne meg.

Jeg er stolt over hvordan boken er blitt, selv om det kanskje er det skumleste jeg har skrevet. Jeg har kledd meg totalt naken for dere, og jeg håper at det jeg sier når fram til noen som virkelig trenger det. Jeg bruker ofte å si at det har gått for lang tid allerede, og nå er det på tide at vi gir ALLE den forståelsen de trenger.

Det er opp til oss å forandre på dette!

Men folkens, dette er ikke en bok om ADHD. Dette er en bok til ALLE dere som kan kjenne på det jeg akkurat har pratet om. Dette er en bok til ALLE dere som føler at ting ikke er helt som de skal være. Dere som ikke skjønner at følelsen dere sitter med er SKAM. Dere skal vite at livet skal ikke føles slik, og det er ALDRI for sent å gjøre noe med selvbilde og selvtillit. Vi MÅ ha de to på plass før livet kan føles så bra som det skal. Du kan ikke overse de følelsene, for du kjenner det hele tiden, inni deg. Du blir «syk» av det. 

 

Boken er ment som et hjelpemiddel for store og små som trenger å bli forstått, gi forståelse eller trenger innsikt. Boken er en selvhjelpsbok til alle som har en psykisk helse.

Tør du lese den?

skammen