Om noen sier de har ADHD, fortell de dette…

Vi ser ned på oss selv..

Vi synes kanskje vi er ødelagte..

Vi prøver bare å få det godt med oss selv..

DSC_0173

ADHD handler om å ha «ødelagt» filtre på din oppfattning av ting.

Normale mennesker har en «mental sekretær» som tar 99 % av irrelevant dritt som krysser deres sinn , og bare sletter det før de bevisst blir oppmerksom på det…

Som jeg liker å tenkte det:

Tenk på sinnet ditt som et tomt word-dokument. Hver dag, nytt og hvitt, og klar til å skrives på. De «vanlige» skriver opp viktige ting på dette dokumentet. Vi med ADHD har ikke en slik luksus. Vi skriver opp ALT, og vi sletter gjerne de viktige tingene som står der. Vi skriver med stor rød skrift, og helst altfor store bokstaver.

Vi  har en mental utfordring, som kun vi med ADHD kan forstå. Om vi ser noe helt uviktig, så må vi ta det med oss mentalt.  En lysbryter foreksempel. Det er som noen ROPER ut » HEY, EN LYSBRYTER MAGNUS. SKRIV DET OPP I DOKUMENTET. EN LYYYYSBRYYYYTEEEEEERRRRR. FUNGERER DEN MAGNUS? TEST DEN. IKKE GLEM AV HVOR DEN ER. HUSK DEN LYSBRYTERN.»

Hele livet kan føles som om at word-dokumentet er en hel haug av post-it lapper. Og du må finne igjen den viktige lappen, til rett tid. Hvor lett er det ?

Det som skjer i våken tilstand, er at vi vender hver tanke, og vi tenker over tankene, samtidig som vi tenker over at vi tenker på det. Som oftest har vi glemt av de viktige tankene,

Og en ting vi blir ekstremt flinke til: det er å kjenne mennesker uten av dere selv har sagt noe. Vi vet som oftest om du lyver for oss, vi vet om du utnytter oss, og vi glemmer ikke hva du har sagt.

Vi er veldig rutinerte, og vi går stort sett på autopilot. Vi vil helst ikke bli tatt fra de rutinene vi har, for det kan ødelegge en hel dag, en time, et liv. Om noen kommer inn å forstyrrer rutinen vår, så dette vi helt ut.Om jeg holder på med noe jeg er fokusert på, og noen spør om jeg skal være med på lunsj : .»eehh..hva sa jeg?…hvor var jeg…hvor skulle jeg..honning?hvor?nå? nøkler..nårtid?»

Les også: ADHD: Det sterkeste som finnes

Vi må slite oss igjennom ting som «vanlige» mennesker tar for gitt. Som å lese en bok. Jeg har ofte startet å lese kjøreboka..ja jøss, jeg er 32 år, og har enda ikke klart å ta lappen. Hvorfor ? Fordi når jeg skal sette meg ned å lese den, så ender jeg opp med å lese «Donalds», okey, se på bildene da.  Jeg bestemmer meg for å sette meg ned, skru av alt elektronisk, å bare lese.

Jeg begynner med første linje «Husk at det viktigste er å sjekke speilet. Sette bilen i fri». Hodet mitt kan tolke denne settningen «Husk å sjekke i speilet. Det kan jo være du ser noen kjentfolk der. Sett bilen i FREElove to the freelove freeway..the love is free and the freewayslong (Ricky Gervays-freelove freeway, den må jeg huske å laste ned).

Slik går det, settning for settning, og jeg har til slutt bare gitt opp. Jeg kan starte på samme settning 12 ganger, også bare gidder jeg ikke. Slik som dette blogginnlegget, jeg har lest igjennom det 6 ganger nå, for å sjekke hvor jeg er, å hva jeg skriver om. Rart ?

For meg, å FOKUSERE på noe som ikke er viktig for hode mitt, kan være som å holde en murstein i armlengde. Prøvd det ? Ja, slik kan det føles.

Men det finnes et unntak, «hyperfocus». Dette er når vi glir inn i noe, og INGENTING kan distrahere oss. Vi blir latterlig  og intenst opptatt av noe. Vi er nå begynt på nye sider i samme word-dokumentet. VI skriver å skriver, og ingenting kan stoppe oss. Mentalt har vi låst døra, og er nå KUN opptatt av det som skjer forran øynene på oss.

Det medisinen kan gjøre, er å roe ned for de trivielle og uviktige tingene som kommer mot hodene våre, som vi alikavell kan være noe av. Den sorterer ute noen tanker. Og hjelper oss kanskje å holde word-dokuementet litt ryddig. For meg..så er jeg vant med å leve slik, og jeg liker å ha post-it lapper rundt meg,  jeg er vant til å STAVEKONTROLLERE mitt eget Word-dokument. Jeg vil være Magnus, 100%, hvorfor skulle jeg ikke det?

Håper du fikk noe ut av dette!

Ting blir bedre.

Kilde: ADHD HUMOR ( Random. Oversatt av Magnus J Krogh)
Kilde: ADHD-inspirasjon.no
Kilde: WIKIPEDIA 
Bilder: Magnus Jackson Krogh

91 tanker om “Om noen sier de har ADHD, fortell de dette…

  1. Enig med Janne her. Selv om jeg tror det er forskjellig hvordan man opplever det og veit det er forskjellige typer, tror jeg dette er hvordan de fleste opplever det.
   En uttaalelse jeg hørte en gang som jeg likte som sammenligning:
   At det er som og skru på 10 TVer samtidig på forskjellige kanaler og prøve og følge med på alle kanalene samtidig. Det går ikke det. Og litt sånn er det oppi hodet på en som har ADHD

  2. Hei, så deg på tv og synes du uttaler deg bra både her og på tv.
   Adhd som jeg har levt med hele livet er upps and downs det vet vi som har denne diagnosen og må leve med den hver dag.
   I min familie er vi ganske mange med adhd, noen medisinerte og noen umedisinerte. Jeg har aldri prøvt medisiner for dette.
   Det kan være helt ok når turboen setter inn det ekstra giret og en får ting gjort 🙂
   Men det kan også være et helvete når turboen setter inn når det slettes ikke passer med tid og sted . Da er humoren det viktigste hjelpemiddel for min del , hva hadde vi vært uten humor ? Ønsker deg og alle andre som har denne turboen med det ekstra giret på godt og vondt lykke til videre i livet. Husk at adhd ikke bare er en uting. Følelsene våre er mye sterkere enn såkalt «normale» det kunne jeg vært foruten spesielt når man er nede men hildrande du så hærligt når vi har gode følelser…. En må bare ta ting på strak arm og stå på 🙂

 1. Helvete for en med ADHD er å måtte vente som nr 2 fremst i køen, men aldri få slippe inn i helvete..

  -Loke Ole Sverre Fossdal

 2. «ADHD» er ingen sykdom, ingen såkalt «mental forstyrrelse» eller noe annet av det du beskriver. Såkalt ADHD dreier seg om næringsmangel og kjemikaliebelastning i kroppen, noe som bare blir verre ved å dope seg ned på såkalte «medisiner». Forsøk å endre kostholdet ditt drastisk, og lær deg om næringsstoffer og antinæringsstoffer. Så får du sikkert tatt lappen også 😉

  1. Hei «anonym» ! Dette ble en såpass dum kommentar, så jeg gidder ikke svare mer en jeg faktisk må ! Jeg selv kan mye om kosthold og ærnæring. Jeg har en søster som går folkehelse, jeg har flere i familien med ADHD, jeg selv har endret mitt eget kosthold kraftig ( Fra å ha veid 105kg til 53, så vet jeg en del om kosthold også). Jeg er utdannet kokk, og har fler i helsesektoren i familien min. Lappen får jeg tatt, det vet jeg..men her er andre faktorer i bildet en bare ADHD selvfølgelig ! ha en strålende fin dag =) Anbefaler deg å sjekke mer opp før du uttaler deg offentlig ! mvh Magnus

   1. Er det ikke egentlig minst like «dumt» å avvise meg som nettopp «dum» bare fordi jeg sier noe annet enn hva du selv sier, og helt uten å vite noe som helst om meg forøvrig? Hva om jeg er en person med inngående førstehåndskunnskap om nettopp ADHD? F.eks basert på egen erfaring? Dersom du virkelig ønsker å etablere en blogg om «ADHD-inspirasjon» så skylder du i det minste leserne dine å presentere et aldri så lite perspektiv. Just sayin…

    1. Jeg snakker her om mine erfaringer. Det er ikke en blog om ADHD egentlig. Jeg kaller deg værken dum eller uvitende. Men å påstå noe eller aviser ting som blir skrevet her,basert på mine erfaringer, det reagerer jeg på.

     1. En ting som er viktig å huske på er at ute i den store verden finnes det et utall av mennesker som mener og synes alt mulig rart. Det er ikke mulig å ta inn over seg alt dette, og forholde seg til det. Hvis man skal bruke tid på å tenke over, mene, diskutere og involvere seg i alt alle mener ender man opp med det som en fulltidsjobb man ikke kommer noen vei med. Da er det like greit å bare la det ligge og akseptere at enkelte der ute har sin ide om ting, som for noen kan virke helt merkelig.

      Selv har jeg ikke ADHD, men aksepterer fint at ADHD finnes. Det som avgjør min slutning på det er den vedvarende og lammende problemfaktoren tilstanden medfører.

      Likevel har jeg full forståelse for at konseptet får kritikk. Diagnosen er ofte overbrukt, hvis brukt av folk som ikke gjør jobben sin skikkelig og hopper til konklusjoner vil ADHD diagnosen være en unskyldning og en bortforklaring for all slags andre problemer som fører til samme symptomer. Spørsmålet om hvordan vi oppdrar og forholder oss til barn dukker opp, hva vi sammenlikner med og hva vi kan forvente, samtidig som at det også skal aksepteres at vi alle er ulike uten at det nødvendigvis er en tilstand. Hele greia blir ganske komplisert.

     2. Kansje du «anonym»skal lese artikkelen/bloggen om igjen 😉

      ADHD er en abnormal i menneskers hjerne. Dere hadde vel kansje forstått dette om du selv hadde hatt ADHD. Om du skal krangle på hva ADHD er for hver enkelt «pasient» så syntes jeg du skal ta deg en tur til legen. Svært få her vet stort mer enn hva de selv har opplevd, og at du kommer her og ikke engang klarer å respektere dette syntes jeg blir litt for dumt.

      Ta deg en snickers og gå ut i sola 😉

    2. Litt enig med deg at han kanskje var litt avvisende til tipset. Og kanskje kunne svart litt mindre «glefsende» tilbake (satt på spissen) Men når jeg leste det kunne du kanskje virke til og være litt bedrevitende og kanskje litt «jeg veit best hva jeg snakker om» (også satt på spissen. Jeg er flink på det) selv om du sikkert ikke mente det sånn. Med ADHD tror jeg mange har også lett for og gå litt for fort i forsvar.
     Men når det er sagt er kanskje dette ikke noen stor profesjonell side full med pshykologer heller? Ikke alle lager så overseriøse sider. Alt kan ikke være seriøst.
     Uansett syns jeg selv ikke at det var så dumt med tipset selv om jeg ikke helt har trua på det selv. En er faktisk født med det og da syns jeg det er rart at kosthold kan gjøre mer enn og dempe det littegrann evt.
     Men andre kunne jo hatt glede av og prøve det ut som ikke er så skeptisk. Who knows… Syns ikke innspillet ditt var for dumt da.

  2. Jeg har ADHD barn som har tatt teoriprøven for bil uten en eneste feil. Bil er hyperfokuset til 18 – åringen. Har du møtt en med ADHD, har du møtt èn! Det er nok ikke så enkelt som å endre kostholdet sitt vel? Hvis det er det, hva er da det rette kostholdet? Regner med at du kan gi meg et forenklet svar på det ettersom du har funnet fasiten? Hilsen Astrid

   1. Min erfaring er at det som er et godt og næringsrikt kosthold er omtrent så langt fra «Folkehelse» og «Helsesektor» som det går an å komme.

    Med tanke på arvelighet, som èn kommenterte her – så kan man lese seg opp på epigenetikk, og man vil da se at jo, kosthold går faktisk i arv, via genene våre.

    Det er ellers selvsagt beundringsverdig at en person klarer å gå ned fra 105 til 53 kg., men det er ikke dermed sagt at det er dette kostholdet som vil gi bedring i forhold til «adhd».

    I og med dette er en blogg om nettopp «adhd», og dermed sannsynligvis vil tiltrekke seg en del personer med denne «diagnosen» så tillater jeg meg å legge ut en lenke som muligens kan gi litt perspektiv for noen, og således være nyttig. Hvis man søker litt rundt i denne bloggen vil man sannsynligvis også få opp mer om temaet

    1. Hvorfor slettet du lenken jeg hadde lagt ut? Ønsker du ikke at leserne dine skal finne frem til annen informasjon om ADHD enn den du selv legger ut?

   2. Veldig enig med deg! Har du møtt en med ADHD har du møtt en…
    Dette er vanskelig å forske på, men hadde de klart det hadde de nok funnet mange forskjellige arter ADHD. Noen som fungerer med medisin, noen som fungerer med kostholdsendring.
    Likte blogg innlegget ditt veldig godt, Magnus

    1. Ja, en av mange mange mange =) Ja, jeg fungerer best uten medisin, men har sett folk som fungerer bedre med =) Ofte kan man vokse av seg en del av symtomene, og da er kanskje mat rette veien ! Takk for det =) GOD PÅSKE !

   3. Kosthold hjelper masse fordi det skaper et fokus samt gjør at andre ting i kroppen fungerer bedre. Man kan ikke kurere ADHD, og heller ikke endre den. Men man kan endre kroppen og tankemønster utenfor dette, ADHD eller ikke.

  3. veit du, du kan ikkje ha mykje peiling på ADHD. Når æ gikk på barneskoln så va det ikkje utredninger førr ADHD. Æ va hyper, sleit med konsentrasjon å aggresjon. Men, æ blei aldri utreda førr ADHD. Æ blei sjekka førr matallergi. kanskje æ fikk i mæ førr mykje sukker, kanskje æ fikk i mæ mat æ ikkje tålte, kanskje, kanskje, å ATTER KANSKJE!!!!! ADHD e faktisk ein sykdom. æ har lært mæ å leve med den uten medisina. Men det e førrdi æ ikkje lik medisina. æ fant ut ka som trigga mæ å lærte mæ å holde mæ roli. før æ egentli satt mæ ned å tænkte over ka det va med mæ, så rusa æ mæ å drakk mykje førr å døyve tankan mine. æ va fiksert på ka som va «galt» med mæ, alt som ikkje va «perfekt» med mæ, alt det negative folk sa om mæ va sånt æ huska æ alt anna va uvikti å alle dæm negative, triste å kjipe tingan som har skjedd mæ e dæm æ huske bæst. æ slit med å huske gode ting fra barne å ungdomsskoln. så ADHD e ein sykdom.

  4. Jaha. Kan du bevise at dine påstander er riktige? Jeg har 48 års erfaring med «ADHD». I 40 år visste jeg ikke hva alle mine unormale reaksjoner eller problemer het. Nå vet jeg at jeg ikke er alene om å ha det sånn. ADHD er en fellesbetegnelse for normale folk med problemer eller ekstra gode evner på visse områder. Medisiner bruker jeg kun når jeg må kunne rette meg etter reglene i et A4-liv. Kø i sikkerhetskontrollen, sitte stille på en skolepult i 45 minutter, osv. Når jeg tar på meg skia og drar på fjellet med telt og sovepose og må kunne håndtere «uventede» situasjoner raskt, ja da er ADHD en fordel. Lykke til videre i din A4 verden med TV, jobb fra 8-16 osv… ;-
   Forresten. Jeg har tre barn med «diagnosen» .

   1. ADHD er ofte veldig problematisk pga skolen, som krever at elevene sitter på ræven stille og rolig mens alle instinkter roper om fysisk aktivitet og morro. I flere asiatiske land sitter elevene i barneskolen i 8 timer for så å sitte med lekser hjemme i 4 timer. Der er karakterkravet gått helt av skaftet. ADHD finnes i genmaterialet i befolkningen slik som mange andre mindre populære diagnoser pga av at det i andre situasjoner er en fordel. ADHD er bra for flere ting.

   2. Det er jeg enig med. Ser at folk kanskje føler det som en sykdom, men jeg syns ikke det helt går under den kattegorien. Men at kanskje noen kan få depresjoner og liknende som følge av dette kanskje?? Men ser liksom ikke helt på det som en sykdom heller jeg da.
    Det er et hinder og en utfordring og leve med. Kanskje mer en «vanske» dette med ADHD. Men sykdom klarer jeg ikke helt og plassere det som. Og ja, som en motsetning av mange andre kjipe diagnoser kan det også komme godt med og ha ADHD og faktisk.
    Men fysisk utagering som en hard sport og gjerne med en del fart i kan hjelpe en del.
    Dette høres faktisk kanskje veldig rart ut, men en sport for de som sliter med lekser og lignende tror jeg badmington kan hjelpe litt på. Aner ikke hvorfor, kanskje fordi du trener opp koordinasjon som mange med ADHD sliter med?
    Ikke sikkert det hjelper, men skader ikke og prøve….

  5. Vel, når jeg leser dette du har skrevet, så vet jeg at du er en som ikke vet noen ting. Det du bør, er å sette deg ned, og prøve å skjønne at du må vite mer, før du utaler deg NOE om ADHD, for du har IKKE peiling. Det er faktisk «vondt» å se at noen mennesker, slike som du her, kan sette seg ned å skrive et slik innlegg. Det er KUN får å såre mennesker. IKKE noe annet. Har selv en sønn, 24 år, som har ADHD m/turette, (om du forstår hva dette er da??) Kan ikke annet enn si at du bør lese, oppsøke de som har diagnosen, være frivillig arbeider i en spesialskole for slike barn, helt fra de er bitte små…….mer behøver jeg ikke skrive.
   Hilsen en mor som er stolt over sitt ADHD barn, og utrolig stolt og glad i han.

   1. Syns han traff midt på treet jeg med dette innlegget jeg 😉

    Men jeg veit ikke hva Turettes er… Kan du fortelle meg litt om det??

  6. Jeg er faktisk enig. I hvert fall i dette med kjemikaliebelastning. Jeg har ME men hadde nok hatt AD/HD om jeg ikke var utmattet, for jeg har akkurat det samme problemet med at jeg mister fokus – hele tida. Kan begynne på en ting, for så å plutselig begynne på noe annet. Hodet klarer ikke å sortere tanker og jeg har ikke noe fokus. Men plutselig kan jeg bli fullstendig oppslukt av noe, og da blir jeg irritert om jeg blir forstyrret. Jeg har en kraftig kvikksølvforgiftning fra amalgam men ble først og fremst syk etter en vaksine. Så man skal absolutt ikke utelukke at miljøgifter kan føre til til AD/HD, AD/D eller ME.

   http://www.thelancet.com/journals/lanneurol/article/PIIS1474-4422%2813%2970278-3/abstract
   http://videnskab.dk/print/23314

   1. Det er forskjellige typer ADHD og ikke alle løper i ring og omtrent danser i taket fordi de ikke kan sitte stille. Noen kan faktisk også bare ha den delen som går på konsentrasjon og sånnt. Ihvertfall ut ifra hva jeg har hørt.
    For noen er det hodet som spinner rundt og rundt akkurat som om allt adrenalinet ligger i huet istede for kroppen på en måte. Round and round and round we go 😛

  7. Hadde vært litt forsiktig med å uttale om noe man ikke har greie på. De som ikke har denne diagnosen selv , kan holde munn igjen.. ADHD er noe man er, ikke blir.. Vis litt respekt og ikke prøv å lat som om du vet vis du ikke har denne diagnosen :)du aner ikke hva du gjør med følelsene til de med diagnosen med å skrive sånn.. Håper aldri du kommer til å ha noe med mennesker med ADHD å gjøre. Stakkars sier jeg. Mvh ei med diagnosen, og ja jeg måtte. Du traff mine følelser

 3. Er 30 år, fikk diagnosen for ett år siden. Blir alltid i godt humør av å lese gode beskrivelser av hva jeg selv sliter med, så til de grader. Fortsett med dette, jeg blir å følge med videre. 🙂

  1. Jeg er 32 år å fikk utredning da jeg var 26..konstaterte ADHD FØR 7års alder.. 🙂 så d var d halve livet :)men men..skal jeg lese noen kommentarer her vil jeg jo få igjen d livet 😉
   (en god latter forlenger livet )

 4. Forøvrig utrolig hvor mye kunnskapsløshet det finnes i befolkningen når det kommer til dette temaet. – Og alle har sterke meninger om hva de som har lidelsen bør gjøre. Om endring av kostholdet hadde hatt så stor effekt som mange påstår, så hadde vi vært klar over det for lenge siden! Faktum er at det har svært begrenset effekt på symptomene for de aller, aller fleste (det finnes unntak, men da er det ofte andre faktorer som spiller inn–ikke bare ADHD).

  ADHD er den mest arvelige lidelsen vi kjenner til. Nesten like arvelig som hvor høy man blir. På en skala fra 0.1-1.0 har høyde en arvelighet på 0.9. ADHD? 0.8! Dårlig kosthold er også arvelig altså? ^^ Det henger ikke på greip. Det interessante her er jo at de fleste jeg har møtt som er sterk motstander av hele diagnosen, og medisiner, er som regel ALLTID mennesker som utviser sterke symptomer på diagnosen selv. De tror dette er «normalt» og noe alle sliter med. De jeg møter som ikke har spor av ADHD er som regel veldig forståelsesfull, de synes det høres fælt ut.

  1. For en god del år tilbake, vel og merke, men likevel mente de 50% av befolkningen hadde ADHD, så godt mulig det bare er en boks samfunnet eller Phsykologer prøver og putte oss i så de har det sortert…. Men ADHD er vel hva det beskrives som for det.
   MEN den er også veldig lett og feildiagnosere siden den har veldig like symptomer som med angst og depresjoner.
   Sier ikke at du har rett, men sier ikke at du har feil heller. Men et interesant synspunk

 5. Det var morsomt å lese dette her nå, for jeg blogget nettopp om hvor vanskelig min voksentilværelse har vært (og fortsatt er) nettopp fordi jeg blir hyperfokusert på alle mine hobbyer (skrive, fotografere, filme, bilde- og filmredigering, sang, tegne, og lese bøker). Det er frustrerende og vanskelig å få folk til å forstå. Men jeg jobber stadig med meg selv og prøver å finne det som fungerer for meg, og nå har jeg kanskje kommet litt på vei..:)

  1. åååh, så godt å høre at du fikk noe ut av dette =)! ja det er tungt å prøve å forklare, jeg vet det. Har du lest innlegget øverst i bloggen ? =) Jeg tror du kommer til å klare deg kjempebra! Klem fra Magnus

 6. Hei Magnus!

  Takk for at du deler dette med oss «andre»! Jeg syns du beskriver hvordan det er å leve med ADHD på en flott måte! Noen har beskrevet det som «å ha på alle tv kanalene på på en gang» i hode… For oss som ikke har diagnosen selv er det ofte vanskelig å forstå hvor slitsomt dette er. Jeg studere bla spesialpedagogikk og syns derfor det er lærerikt og interesant å lese/høre hvordan dere med diagnosene opplever det.
  Jeg kjenner til fler som har ADHD og noen av dem fungerer best med medisiner, en startet tidlig med et strengt kosthold, og for han har det virket beste. Jeg tror ikke det finnes noen fasit på hva som virker på hvem når det gjelder medisiner/kosthold.. Noen trenger kanskje beggedeler også! Det jer er ganske sikker på er at de som har ADHD prøver flere ting og kommer frem til det som fungerer best for dem sammen med leger eller andre som kan noe om dette!
  Tusen takk for at du setter ord på dette og forklarer det slik at vi andre også kan få en liten forståelse for hva dere lever med!
  Stå på videre! God påske

 7. Bra skrevet! Kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Personlig er jeg dypt takknemlig for å ha fått diagnosen i voksen alder, og har svært god effekt av ritalin. Bruker halv dose, det funker best for meg. Er også og har vært i mange år nøye med kostholdet mitt. Vi må møte vår tilværelse slik den er riktig for oss. Og la andre forsøke det som funker for dem. Blir bare dumt å «moralisere», vi er jo forskjellige! Jeg er glad jeg er meg, ville ikke forandret på noe, alle erfaringer på godt og vondt har ført meg dit jeg er idag, og der er det faktisk godt å være 🙂

  Takk for alt du deler 😀

  1. tusen takk for flott kommentar Tone 😀 ! Jeg deler av kjærlighet og glede ! ha en strålende fin påske 😀 ! klem !

 8. Tusen takk 🙂 Fikk meg en skikkelig god latter og du løftet meg opp! Måtte virkelig le, fordi jeg kjente meg så godt igjen, det gjorde godt 😉 Både meg og min datter likte det der med; en sau, to sauer, ei kyr, en kylling… Osv,haha..karamba! Den traff og vi kjente oss såååå godt igjen at vi fikk fullstendig latter krampe. Takk.. De som ikke vet er gjerne de som kommer med skitt.. Skulle bare ønske at de er noen store svingninger,i den grad at kanskje noen av dem uttalelser kan resultere i verste fall…det verste som kan tenkes.. Vi skjønner 😉 god påske 😉 stå på=D>

  1. Ja vil bare kommentere noe:
   Tingen er at jeg også har ADHD som det kalles. Personlig har jeg lite tro på at det igrunn er en diagnose, men mer at en er «skrudd» sammen litt anderledes. Medisiner og kosthold har fungert bra på meg + trening. Pr. dags dato går jeg ikke på medisiner pga for mye bivirkninger, men er fremdeles nøye med maten. Sukker er fy, fy og sunne fettsyrer er ja mat:) mat for hjernen:) Men kosthold alene vil ikke løse ADHD, det kan heller bli bedre. Jeg tror på gode rutinet, sunnt kosthold(uten raffinert sukker, men mat med bra fett, proteiner grønnsaker osv. Mat som er sammensatt rett.), trening og god selvinnsikt kan være til god hjelp.

 9. Hej på er jag e svensk o 46 år o tycker att mycket bra är skrivet här o framför allt Magnus.
  För att förstå eller ens igentligen kunna utala sig om add, adhd, autism m m som går inom ramar a för denna «sjukdom» så kan man ej utala sig eller läsa sig till hur dessa personer lever o fungerar.
  Magnus ger en kanonbra förnlaring om hur hans liv är vilket är väldigt likt min vardag men olik min sons vardag som har Add o disorted autism.
  Han har svårt med mycket mer än mig o jag har svårt med auktoriteter…som chefer, förmänn, folk som tror sig veta allt här i livet om hur andra har det och hur man skall vara utan att ens lyssna på ett förklarande varför situationen kan va som den är.
  Detta har kostat mig mer än en arbetsplats i lördags livet för jag säger vad jag tycker och tänker vid rätt o fel tillfällen pga att jag som Magnus…hittade fel post it eller word dokument.
  Hoppas fler tänker till och säger till sig själv…jag kan inte alls förstå eller leva mig in hur ni har det….men kan kanske hjälpa till genom att finnas till och försöka förstå.
  Magnus du har skrivit o svarat kanon…fortsätt så.
  mvh
  Niclas ståhl

  ps. Detta med genomläsning o koll tog mig bara lite över 1 timma men tyckte det var bra att få skriva av sig lite

  1. Hei hei =) Tusen takk for at du tar del her hoss meg ! Jeg er veldig glad for at du önsker at dela ditt liv med oss. Du har god selvinnsikt, og det er förste steg mot et bedre liv 😀 ! det virker som du har god kontroll på deg selv ! Ha en strålande påsk, det skal vi 😀 ! Magnus

 10. Jeg kjenner meg nogenlunde igjen. Jeg har problemer med energi nivå (enten fult eller tomt) konsentrasjons vasker, aggresjon osv. Men det virker ikke like ekstremt som du forklarer. Takk for god forklaring.

  Angående kosthold så er det mange ting som kan forbedres i livet ved å passe på å få i seg riktig næring. Det vet jeg veldig godt, men jeg kjenner ADHD folk, og de fleste spiser forskjellige ting og sunt og variert. Jeg ser ingen sammenheng. Til folk som ofte er slitne, kan jeg forresten anbefale mer vann. Hjalp for meg.

  1. Hei Ina =) Ja nei det er jo forskjellig, og overdriver for å kunne forklare for mennesker som ikke har samme problemer serru =) Kosthold kan være for mennesker som har andre mangler, som forsterkes med ADHD-diagnosen =) Mange uforklarlige ting ! GOOOD PÅSKE INA 😀 !

 11. Såg eit Operah show for eit par år sidan der to av av dei fremste forskarane på AD/HD var med. Dei sa det var 4 typer AD/HD og at medisin virka berre på 2 av dei. Andre som veit noko om dette? El kor det finnes lesestoff om det? Jobbar på barneskule og ser kvar dag kor ulike ungane er sjølv om dei har same diagnose…

  1. Dette har ikke jeg hørt noe om, så om noen har info om teamet så gjerne del med oss andre 😀 ! takk for at du tar del her Kjersti ! Magnus

  2. Det finnes 7 forskjellige typer adhd, men derav 3 undergrupper, hvis du går inn på bloggen min så har jeg skrevet mye om det, og blant annet nyttig info om adhd i læringssituasjoner! 🙂 Veldig vanskelig og forklare kort, og det meste av linker på nettet er på engelsk. Og ikke minst er skrevet på «legespråket». Hehe, veldig morsomt innlegg Magnus, du beskriver nok en del av din ADHD kombinert type om jeg ikke tar helt feil? Jeg har nok noe av det samme, selv om det er ekstremt stor forskjell på hvordan ADHD oppleves hos jenter og hos gutter.

   AD/HD deles inn i tre undergrupper:
   * AD/HD hovedsaklig hyperaktiv og impulsiv type
   * AD/HD hovedsaklig uoppmerksom type
   * AD/HD kombinert type, dvs. både uoppmerksom, hyperaktiv og impulsiv.

   Det er veldig veldig viktig og huske at det finnes så mange forskjellige typer! Og man må ikke tro at de med adhd er bare de som henger i taklampa og er motorisk hyperaktive.

   Jeg har nesten ikke tid til å sove, jeg har ikke tid til å spise og jeg har ikke tid til å gå på do.
   Jeg har ikke tid til å sitte stille. Hver gang jeg starter på noe, hopper jeg rett videre på noe nytt.
   Jeg som har adhd sliter ikke bare med hyperaktiviteten som er så lett synlig på utsida, jeg sliter også med
   konsentrasjonsproblemer og en indre uro. Hver eneste dag er jeg på jobb eller i fysisk aktivitet hele dagen,
   og jeg er helt utslitt når jeg kommer hjem. Men når jeg legger meg ned på sofaen for å
   hvile, så får jeg fortsatt ikke til å slappe av.
   Selv om jeg har slitt ut kroppen min fysisk, så sliter jeg fortsatt med den indre uroen
   som er det som definerer ADHD. Følelsen av å leve livet sitt på et rullebånd som går
   motsatt vei av meg, det er både positivt og negativt – når hverdagens største kamp
   er å sitte stille, å beherske kroppsspråk og kommunikasjon.
   Da forstår man virkelig hvor absurd det er å være annerledes.

 12. Eg prøvde å lesa igjennom alle kommentarene før eg la ut ein skjøl men så bare måtte eg. Ein ting som slo meg va bruken av «..» Dåkke snakke om erfaring om «ADHD». Keffor(?!) bruke dåkke «..» Rundt ADHD ?? Når dt heller(om så ikkje i det heiletatt) burde heller stått rundt erfaring.

 13. Hei!

  Synes bloggen din er veldig fin! Jeg har en sønn som akkurat har kommet i ten årene med ADHD, han fungerer veldig fint med concerta men har ofte medisinfri når det ikke er behov for å sitte rolig på skole el.l Har en del utfordringer i forhold til kosthold. Dette gjelder i grunnen skolemat og at han står opp om natten og spiser… Har du eller noen her noen råd eller lenker i forhold til kosthold og ADHD?

  Takk for at du deler dine erfaringer her, det er til god hjelp for meg!

 14. Kjekt å lese denne bloggen, jeg har møtt endel personer som har hatt forskjellige bokstaver som diagnoser, både privat og som yrkesutøver innen helsevesenet.
  Det eneste jeg er helt sikker på er at det ikke finnes enkle svar på dette, og at mange har ganske vanskelige hverdager. Jeg er imidlertid en svoren tilhenger av miljøarbeid og tilrettelegging, og jeg tror at ofte medikamenter erstatter ressurskrevende miljøarbeid. For noen er medikamenter nødvendig i deler eller hele tiden, for andre er det å få en regulert hverdag med systemer en måte å fungere på. Jeg er litt usikker på hva som er fasit på å fungere -der har vi vel forskjellige meninger.
  Det jeg setter pris på er å lese ting som denne bloggen, nettopp fordi det er din opplevelse. Det jeg ikke liker er å lese folk som uten å kjenne til en person sin hverdag gir enkle løsninger -kosthold. Det er ikke slik at det som virker for en, virker for alle.
  Jeg husker når jeg gikk Vernepleien, da var det mue om autisme, om man søkte på nettet var det et soleklart flertall av artikler som forklarte dette med a-vitamin. I de siste år blir vi overforsynt med genforskning…jeg tror at forskere finner det de vil!
  Takk for innlegget/innspill fra andre, mye god lesning!

 15. Takk for ditt innlegg
  Jeg har selv jobbet mye med barn under utredning og kjenner igjen mye av det du forteller.
  Har også selv et barn med ADHD og det er sant som andre sier her har du møtt en person med ADHD ja så har du møtt en.
  En person med ADHD er mer vandt til å høre alt dem har gjort galt enn å få komplimente, noe jeg mener blir feil.
  Klart man sakl sette grenser og man kan bli sliten av alle disse impulsene som slår inn hos en person med ADHD. Men prøv å se på hva de får til, hva de er gode på og påpek dette 🙂
  Når det kommer til diskusjon ang kosthold så er det dr.Reichelt som har forsket på dette med peptider i urinen som kan gi indikasjoner på at man bør ungå gluten og/eller melk for å lette symptomene på ADHD men man blir jo ikke kurert verken ved kosthol eller medisiner men det kan forbedre utgangspunktet for personen og med tid så kan man lære å leve med ADHD hver på sin måte
  Min bror har funnet ut hvordan han kan bruke sin ADHD på en positiv og konstruktiv måte uten medisiner el.
  Lykke til med bloggen din og lykke til med lappen 🙂 .

 16. Hei magnus mye bra menn noe du bør belyse mer er at ikke alle med adhd er verken kort lunte eller agresive som man blir tatt for om du sier at du har adhd

 17. Kunne ikke sagt det bedre sjøl!! Meg uten medisin: en duracellkanin på speed, som fyllakjøre en rakett… Null fokus og null sammenheng! Lo så jeg grein da jeg leste! Kjente meg veldig godt igjen!

 18. Kunne virkelig ikke få sagt det bedre selv! Kjempe bra skrevet 🙂 vet akkurat hvordan du har det

 19. Føler med deg Magnus .Har ikke påvist ADHD men alle rundt meg mener jeg har det . Kosthold og alt d tullet de prater om har lite med ditt sinn å gjøre , er 100% sikker på att du tar lappen ,d handler bare om å finne den rette dagen å ta den på 🙂 Lykke til videre i hverdagen sender noen exstra postitt lapper 🙂 har mane av den med meg hver dag 🙂 beklager til alle lesere og d er mye skrive feil her (dyslktsiv)

  God påske Mangnus :

  hilsen Ronny

 20. Send alle med ADHD og meninger om ADHA til Træna så kan dere sitte der og diskutere temaet for alt det er verdt, så slipper vi normale oppegående mennesker å bli brydd med det svadaet deres! takk! Bare ta årene fatt og ro i vei!

  1. Andre, detter er for de som ønsker å delta, og det er sikker mange som har interesse og god nytte av det, hvis det plager deg er det jo bare å la være å lese og delta hær….

 21. Veldig bra skrevet og formulert, gir oss et fint bilde av hva ADHD personer sliter med.
  Ser en del skriver at en kan gjøre mye med rett kosthold, det vet vi… men man kan ikke ta alle over en kam. Selv hadde jeg en sønn med sterk ADHD (MBD) som vi prøvde Feingold dietten på når han var 4 år, den fungerte fint men var tidkrevende. E- nøkkel boken ble et viktig hjelpemiddel i hverdagen og all mat ble laget fra bunn. Etter to år gikk vi gradvis tilbake til normal kost, vi fant fort ut hva som utløste de verste symptomene E -163 og sorbitol. Min erfaring er at mange ikke er klar over at E- stoffer kan ha så stor betydning og mye er skjult i maten i dag. Vi snakker da om små mikro tilsettinger.
  I dag er det heldigvis mer opplysninger om ADHD tidligere MBD enn det var på 70tallet. Forhåpentligvis vil man med tiden finne ut årsaken til denne tilstanden og oppnå mer forståelse for tilstanden enn i dag.

 22. Er så godt når man endelig ser noen virkelig treffer spikeren på hodet om hvordan man selv har det 🙂
  Jeg har en svigerfamilie som ikke skjønner hvorfor jeg ikke har lappen, hvorfor jeg ikke går skole, hvorfor jeg ikke gjør ditt og datt som er forventa av meg.
  Jeg prøvde å forklare at hun kunne stikke huet i tørketrommelen og finne en hvit sokk mens hun leste teoriboka. Nei det skjønte hun ikke, dattera hennes tok jo teorien på første forsøket. Er jo enklere om man ikke har huet i den forbannade tørketrommelen hele dagen.

  Nei stå på Magnus, skriv så krampa tar deg, for det er veldig godt å vite at man ikke er alene her i verden med tankene sine =)

 23. Nr. 1 når en har ADHD er struktur og rammer. Jeg har klart å ta lappen, skole osv. med ADHD så det er ingen unnskyldning for å ikke klare det. Du må bare finne din måte å gjøre det på:)) Og jeg har ekstremt konsentrasjons problemer og fikk det til. Men er det sån for deg at du bruker mer krefter på å klare å sitte stille enn når du er i bevegelse? Sån er det for meg. Det som har funket bra for meg er å trene før jeg skal lese/konsentrere meg. Da er jeg mye roligere og har bedre konsentrasjon:)

 24. Nå tror jeg nesten jeg må gi meg for jeg snart kommentert, terrorisert og innvadert alle kommentarene som finns på denne siden. 😛
  Men siste ord: Et godt innlegg. traff nok midt på treet der for mange.
  ADHD oppleves forskjellig for hver enkelt som har det, men tror du her traff mange.
  For noen hjelper det ene for andre hjelper det andre. Og forskjellig hva man har troa på og.
  Og noen klarer seg helt fint uten medisiner og. (Spesielt hvis du har en jobb innenfor fart og spenning :P)

 25. dette med å ikke klare å konsentrere seg om en ting, er jo at man rett og slett ikke intereserer seg for tingen man skal konsentrere seg om og da blir det til at tankene flagrer avgårde og man kommer over i andre tankespor, trikset er å finne vridningen som gjør at man blir interesert i det man skal konsentrere seg om, for er man først interesert så kommer fokuset automatisk, dette er en ting jeg har hatt stor erfaring med, og jeg vet godt at det virker, medisinering med ritalin og all annen dritt kan faktisk føre til at men blir bare enda verre og henger seg opp i feil ting, så det beste er faktisk å klare dette på en naturlig måte, men det er ikke alltid lett å bli interesert i noe som kan være jævla kjedelig, så man må alle finne sin egen lille teknikk

 26. Kjempe bra formulert og forklart:)!!
  Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor folk skal begynne å fortelle denne gutten om hva ADHD er og ikke!! Han lever tross alt med dette, og det er han som vet hva som er best for han og hva som fungerer for han :)! (refererer til kommentaren om kostholdet). Men nok om det, jeg vil også tilføye at jeg virkelig beundrer alle de menneskene der ute som møter dagens utfordringer med ADHD! Min bestevenn har den samme diagnosen og jeg hører daglig om alle utfordringene han møter i arbeidslivet og i det sosiale! Folk har sjeldent tålmodighet og blir fort irriterte på han. Men når man tar seg tid å lytter til han er han en kunstner, oppfinner, drømmer,ressurssterk, eventyrlysten, kreativ, arbeidsom, engasjert og snill gutt!! Stå på alle dere med ADHD, jeg tar av meg hatten for dere <3 Lykke til med lappen, Magnus!:-D jeg heier på deg!!!

 27. Jeg kjenner meg igjen, i en del du skriver her, Magnus. Jeg kan tenke meg det er mange som finner trøst i det du skriver. Som får se at andre der ute, også går å kjenner på det de kjenner, og føler på kroppen. Kanskje du til og med inspirerer unge til å søke hjelp?

  Men det som skremmer meg, er de kommentarene som man også kan lese her.
  Da tenker jeg på det med kosthold. Man kan ikke spise seg frisk ved psykiske lidelser. Jeg har selv diagnosen Bipolar og ADHD. Dette har naturligvis vært en stor utfordring, men også en del av meg, som gjør meg til den jeg er.
  Har hatt disse diagnosene i noen år, og har gått div kurs via helsevesenet for å få hjelp til å leve med dette. En ting jeg lærte, var blant annet at det finnes ikke nok vitenskapelige bevis, på at kosthold kan fjerne symptomene.

  MEN, en ting er sikkert, det at dårlig kosthold har en negativ effekt på helsen generelt. Å mennesker med dårlig mental helse, har en medfødt sårbarhet, som gjør at dette kan forverre plagene ytterligere. Man vet jo hvordan for eksempel raske karbohydrater påvirker blodsukkeret, og vi vet hvordan blodsukkeret påvirker konsentrasjonen. Så da sier det seg selv, at det er ekstra ugunstig for noen med ADHD, å spise nettopp det. Men vi blir ikke friske av å unngå det av den grunn, så enkelt er det ikke. Men vi kan bli verre av et dårlig kosthold. Det kan ikke fjerne symptomene, men det kan forverre dem.

  Hadde det vært så enkelt at man kunne spise seg frisk, så hadde man bare stilt diagnosen, og sendt pasienten på dør, med en matplan i hånden. Problem løst.

  Men dessverre, så er det ikke så enkelt.

  Det å be noen med bipolar lidelse eller ADHD ( eller for min del begge) om å spise seg frisk, eller bare ta seg sammen. Er som å be noen med diabetes om å bare tenke seg til et stabilt blodsukker. Man kan gjøre livet enklere ved å spise et tilrettelagt kosthold, men man trenger ofte medisin for å kjemisk stabilisere denne ubalansen (på samme måte som diabetikere tar insulin for å kompensere for mangelen av dette hormonet i kroppen)

  (Jeg snakker selvfølgelig om diabetes type 1)

  Dette ble jo utrolig langt,jeg beklager det. Men jeg blir litt frustrert av bedrevitere som ikke sitter på kunnskap.

  Stå på ditt du Magnus, du inspirerer nok mange på din vei. Vær stolt av det 🙂

  Klem

 28. Hei! For en fantastisk fin og nyttig blogg du har! Det skulle ha vært fler som deg.

 29. Dette var interessant å lese, en veldig bra blogg. Trenger flere som denne. En ting jeg lurer på: Hører det er flere som får «diagnosen» ADHD i voksen alder… Hva er årsaken til det? Hvis ADHD er noe man er født hvorfor får man ikke å diagnosen når man er barn? Var det vanskeligere å påvise det for noen år tilbake?

 30. Kjenner meg litt igjen i noe av det, det ekke så lett som alle tror det er og være en person med ADHD. Man kan klikke fullstendig for den minste ting, og utrolig bra skrevet 🙂

 31. Kjenner meg litt igjen i noe av det, det ekke så lett som alle tror det er og være en person med ADHD. Man kan klikke fullstendig for den minste ting, og utrolig bra skrevet :), har selv hatt adhd siden e gikk i 1-2 klasse og e e bare 17..

  1. Hei hei =) Så bra ! jeg vet, man må bare lære seg å kontrollere det Anja, rett og slett =) ! ååh, men da har du mange fin år igjen forran deg 😀 ! magnus

 32. Hei Magnus
  Dette var et flott blogginnlegg. Jeg har selv en sønn på 29 med ADHD men også en datter uten ADHD. Begge er flotte mennesker på hver sin måte.
  Ville bare takke deg for innlegget som var godt skrevet og gjorde det enklere for oss «andre» å forstå.
  Nå har sønnen min hatt ADHD hele livet selv om han ikke hadde diagnosen før han var 17 år. Jeg, som mor, lærte meg tidlig til hvordan han var og håndterte ham etter det. Ikke noe problem bortsett i fra ei lærerinne i barneskolen som var oppgitt over at han ikke klarte å sitte rolig i en hel time. Hvorfor dette var så problematisk forsto vi foreldre ikke før etter at han fikk diagnosen. Likevel klarte han å gjennomføre skolen med gode karakterer og er i dag i fast god jobb og har et gjennomsnittlig godt liv.
  Jeg har lest mye om ADHD og dette var noe av det beste jeg har lest. Er jo klar over at det ikke er noen fagperson som har skrevet dette. Det synes jeg flere av de som har kommentert negativt også burde ha tenkt på. Skulle jeg ha lest om ADHD fra fagfolk så ville jeg ha valgt et annet sted å finne informasjon. Nei dette er en veldig god beskrivelse fra deg som opplever ADHD. Stå på videre Magnus!
  Til alle dere som har ADHD: ja det er en diagnose, greit å vite men livet må leves uansett, så gjør det beste ut av det 🙂
  -og hvem vet, kanskje er det vi «uten ADHD» som er unormale 😉
  Take care!

 33. Hei Magnus! Dette syns jeg var veldig intressant. Jeg ser meg selv da jeg leser dette du har skrevet, jeg har fått diagnosen ADHD. og til tider så er dette ett helvete å leve med, spesielt for de rundt meg. Temperamang,aktivitet osv er på full gass hele døgnet. Jeg har vært en «pøbel» i folks øyne pga hvordan jeg var og er.. Jeg fikk diagnosen nå som 27 åring og venter på videre oppfølging på DPS og begynne med medisinering. Og da håper jeg att ting roer seg, ihvertfall litt..

 34. Ett veldig bra blogginlegg! Takk for at du deler. 🙂

  Æ e ekspert på min sønns ADHD, men må innrømme at på andres ADHD kommer æ ofte til veldig kort, fordi de ofte er så forskjellige.
  Æ husker veldig godt når han skull foklare mæ åssen medisinen hans virka, da va han vel 8-9 år gammel.
  Uten medisin var det som om hjernen va en feilkoblet sikringsboks med masse ledninger som var i en eneste stor floke. Og vi vet jo alle hva som skjer når man kobler feil i sikringsboksen….
  Men når han fikk medisin så fikk han endelig ryddet i sikringsboksen sin og alt ble satt på riktig sted. Nå ble alt mye lettere å jobbe med. Medisinen hjelper bare med en liten del av ADHDn, det viktigste er alt som foregår rundt. Hvordan skole og vi som foreldre hjelper og tilrettelegger og forbereder barna våre på å tusle ut i verden på egen hånd.
  Min sønn er nå snart voksen og jeg håper jeg har klart å gi ham de «verktøyene» han trenger.

 35. Det du skriver , er rett. Diagnosen ADHD er slitsomt til tider, ingen vet åssen vi har det, kunn oss selv

 36. Man er født med ADHD , men den trenger ikke å bryte ut før i voksen alder. Kan skje noe i livet som utløser det

 37. Dette stakk meg mitt i hjertet. Så utrolig ødeleggende. Sluttet å røyke for 12 dager siden, ADHD har roet seg betraktelig, jeg har også endret kostholdet og mister vekt til tross for røykeslutt. For første gang på 31 år begynte jeg på en bok BLI BEST. Den boka har gitt masse tilbake bare etter 1 dag. Isteden for, vurdere så utfør det, jeg startet 1 time etter at jeg åpnet boka. Slite seg ut med trening og turer er viktig for å mestre ADHD.
  Ønsker alle med ADHD lykke til på veien med sunne tanker.

Kommentarer er stengt.