Selvmord er virkelig

Riktig god kveld – helg, morgen eller hva du har der du sitter.

Vinteren er her.

Jeg sitter på kontoret mitt i Brumunddal, og er i full gang med skrivingen på min nye bok. En bok om selvmord.

Det er merkelig hvor enkelt det er for meg å prate om de tyngste tingene i livet mitt, bare jeg slipper å se noen i øynene. Slik som på denne bloggen, som jeg er alt for dårlig til å oppdatere – jeg skal bli flinkere, lover.

Det er 4 år siden jeg valgte å skrive bok om psykisk helse, men nå klarer jeg ikke holde meg unna la vær å skrive lengere. I forestillingen min «En kveld med Magnus», som har over 100 forestillinger nå, har en del av tematikken vært selvmord.

Selvmord er, for meg, helt normalt å prate om. Jeg møter hundrevis av mammer og papper i året – som har mistet sitt barn til selvmord.

Men selvmord er ikke en sykdom. Tro meg.

Jeg har valgt å skrive bøker om temaer jeg selv har følt på kroppen – og det er også dette temaet. Men det er ikke en «jeg prøvde å ta mitt eget liv»-historie.

Det er en «jeg overlevde dette» historie.

Kan være et bilde i svart-hvitt av 1 person og sitter

At noen tar livet sitt, å ser dette som eneste utvei, det er en tragedie.

For den som følte at det ikke var noen annen utvei, og for de som står nært den som forsvinner. Mange tusen sitter rundt og har det på samme måte som mange som tar livet sitt- akkurat nå.

Mange føler seg alene om alt, og at ingen forstår eller kan hjelpe. Mange jobber døgnet rundt for at mennesker med alvorlig psykisk uhelse skal få den hjelpen de trenger. Husk det. Men hjelpen kommer når man tør å åpne seg, prate og dele. Mange tusen sitter etterlatt etter selvmord, både foreldre, små søsken og andre pårørende. Jeg har møtt veldig veldig mange av de. Når skal vi forstå at vi, og de, trenger åpenhet rundt dette temaet? Når skal vi begynne å prate om dette forferdelige temaet som er så viktig, ikke bare når tragedien inntreffer.

Jeg har møtt, pratet og klemt hundrevis av pårørende, søstre og brødre til de som har mistet mennesker til selvmord, så mye av det jeg skriver kommer fra nettopp alle disse møtene. Det er sterkt…jævli sterkt. Mange ber om hjelp i form av selvskading, spisevegringer,tanker eller andre former for «skrik» – men vi ser de ikke, og vi hører de ikke. Dere blir hørt nå. Vi kunne startet i går. Vi kunne startet i fjord. Vi kan vente til i morgen. Vi kan starte i 2023…

Eller vi kan starte nå!

Jeg fortsetter min jobb med dette temaet, som veldig mange sliter med. Jeg må til stadighet møte foreldre som har mistet sine kjære, og det skjærer i hjertet mitt hver gang. Jeg kan ikke gi de alle svar, men jeg kan hjelpe de et stykke på vei til å leve med det enorme tapet de har lidd.

Et tap som er helt unødvendig om vi hadde større innsikt i temaet «selvmord.

Selvmord skjer, hele tiden. Det er vårt ansvar å stoppe det.

«En kveld med Magnus»

Jeg fortsetter min jobb i å skape åpenhet om psykisk helse. Både for de som var her, og for de som fortsetter kampen. Psykisk helse, det er viktig. Jævlig viktig. Jeg skriver denne boken til alle foreldre som har mistet et barn til selvmord.Til en søster eller bror, bestemor eller bestefar. Bestevenn eller bekjent. Jeg skriver den til alle som trenger å lesse av litt av sin «baggasje», eller som trenger å vite mer om temaet.

Hele meg stresser når jeg nå blar i gamle dagbøker og tekster jeg skrev når jeg var syk. Jeg får utslett å kviser av å la gamle minner og følelser flomme fritt utover pc-skjermen. Men det må gjøres.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Dagbøker fra en svunnen tid som psykisk syk.

Det er nå eller aldri.

Etter hundrevis av forestillinger , foredrag og 11 bøker bak meg – så vet jeg hvordan jeg skal prate om det i bokform. En del av mine tekster finner du som pensum i norske skoler – jeg vet hva jeg prater om.

Denne boken blir oppfølgeren til SKAM, og dersom du skal lese denne anbefaler jeg at du starter med SKAM først. Boken skal være klar i juni – og er det en ting jeg gleder meg til, så er det at jeg vet at denne kommer til å skape en forandring i måten vi prater om dette temaet på.

Les SKAM ved å sende SMS «SKAM» til 48008899.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

-Magnus