Trenger du å spre kunnskap om ADHD? Sjekk denne listen!

Hei og velkommen inn til meg igjen =)

Fra høsten av skal jeg og Hilde Kragebøl spre kunnskap om ADHD og psykisk helse rundt i Norge, og vi håper du vil booke oss inn til ditt arrangement/fagdag eller andre prosjekter du jobber med.

færdisnakka

Har dere merket at mange kommer fram nå og sier «Jeg tror jeg har ADHD»?

Det er fordi mange ADHD-beskrivelser er ganske like «normale» følelser.

«Beklager at jeg er sen, jeg var helt ADHD»

«Jeg mister alt, jeg må jo ha ADHD»

«Jeg hadde et ADHD øyeblikk». 

Faktumet er jo at mange hører på mytene, og det første de tenker nå de glemmer noe,blir forbannet eller blir distrahert er at de har ADHD. 

11133790_10155528546060160_286951639522587965_n

Hvorfor oversettes bøkene og innleggene mine til flere språk, nettopp fordi ADHD-mytene lever i beste velgående over hele verden. Vi trenger mennesker som tør å være åpne, tørre å fortelle og samtidig avkrefter eller bekrefter mytene om diagnosen vår. Jeg kan jo bare fortelle min historie, i håp om at noen kjenner seg igjen, og er sammen med meg i jobben om å fortelle hva ADHD egentlig er. Jobber du sammen med noen som har diagnosen? Har ditt barn ADHD? Har du det selv? Da kan du printe ut denne listen med 10 punkter om ADHD, for å skape åpenhet og forståelse hjemme,på jobb, skole eller ungdomsklubben. Om du ikke kjenner deg igjen, så kan du jo lage en egen liste med ting du mener folk trenger å vite om din ADHD-diagnose. ADHD i seg selv er ikke problemet, det er forståelsen for den, samtidig som man ikke tar hensyn til seg selv og sine behov.

1: ADHD er en diagnose du ikke kan se, men føle.

Mange tror at ADHD KUN er hyperaktivitet, risting i foten eller sinne. Faktumet er at for mange er ADHD kun føleleser. Det er noe som skjer inni kroppen, som må ut på en eller annen måte. Har man en hobby eller en jobb man liker kan dette være en flott arena å få ut «ADHD» på.

2: ADHD har ingenting med intelligens å gjøre.

Mange av våre største folkekjære navn har ADHD. ADHD handler for mange om å se løsninger, på en ny måte. Dette bidrar til et mer mangfold i samfunnet iht hvordan vi løser problemer og utfordringer. Det er kanskje ikke helt A4, men det betyr ikke at det er feil. ADHD handler på mange måter om «løsninger».

3: Ordet «diagnose» er ikke synonymt med «ADHD».

Mange tror at etter ordet «diagnose», så kommer «ADHD». Det er helt feil. Det finnes mange «diagnoser» i verden, og ADHD er en av de.

problem

4: ADHD er ikke smittsomt.

Mange tror at ADHD er smittsomt, og det er det ikke. Ikke alle er så heldige og kunne få denne diagnosen.

5: Mennesker med ADHD blir ofte til noe stort.

Vi har noen navn som skiller seg ut når vi prater om ADHD. For eksempel Jim Carrey, Paris Hilton, Channing Tatum, Justin Timberlake, Adam Levine, will.i.am,Emma Watson, Mary-Kate Olsen,Brittney Spears og mange flere. Flotte forbilder som heldigvis har fått en herlig diagnose. Alle disse har noe særegent, og det har alle med ADHD.

6: For mennesker med ADHD, er dette en «big deal».

Når vi med ADHD hører noe om ADHD så tar vi det veldig inn på oss. Vi tenker over det, og vi glemmer ikke. Derfor er det så utrolig viktig at vi begynner å fortelle de med diagnosen hvor gode de er, og inspirerer de til å bli det beste de kan bli. Det starter med oss folkens, vi som kan tilegne oss kunnskap, og være rollemodeller for de som i ung alder får diagnosen. Vi er tross alt i 2017, og myten om at mennesker med ADHD er udugelige drittunger, den epoken er over.

7: Det er «ut» å mobbe folk med ADHD.

Som sagt, epoken hvor mytene om ADHD fikk leve fritt, den er over. Å mobbe mennesker for en diagnose, det er helt og holdent UT. Kjenner du, eller ser du noen som gjør det, så vis de denne listen. Mobbing er ut.

8: «Det er foreldrenes skyld, eller det kan være ADHD».

Om en eller annen unge ikke har fokus, banner, skriker, bråker eller gjør andre ting på skolen eller i venneflokken kan man aldri «bare» si «det er dårlig oppdragelse». Noe har gått tapt på veien her. Man kan ikke skylde på ADHD eller foreldrene. Mange mange mange bruker foreldrene eller diagnosen som en forklaring på et «problem» de ikke har løsningen på. Dette må også stoppe. Mange føler seg som dårlige foreldre, og mange føler at de har fått en «problem-diagnose», og dette stemmer heller ikke.

9: «Hvordan skal jeg være mot en med ADHD?»

Du skal være helt normal. Du trenger ikke behandle meg annerledes enn de andre, om jeg ikke spør selv. Det er lett å «se ned på noen» fordi de har en diagnose som ADHD, og dette er veldig ufint mot den som har diagnosen. Ja, mange trenger hjelp med ADHD, og mange «normale» trenger også hjelp. Ikke gjør dette til noe unormalt for oss som har diagnosen. I mitt liv er ADHD helt normalt.

10: «Vi elsker deg».

Ja, det kan du ta deg faen på. Om du er i mitt liv, og jeg har ADHD, så betyr du noe. På en eller annen måte, så forandrer du mitt liv. Jeg kommer til å bli glad i deg, jeg kommer til å stille opp for deg, så vis meg den samme respekten.

(11): «Jeg blir sliten av deg».

Ja, og jeg blir helt sikkert sliten av deg også, så da kan vi jo bli enige om å ta en «time out». Alle kan ikke like alle, men ikke bruk ADHD som et påskudd til å behandle meg som dritt.

 

Trenger du større kunnskap? Da anbefaler jeg denne boken:

14316818_1054020667981218_5522298287166073311_n