Vi MÅ se ALLE barna som trenger «det lille ekstra»

God kveld alle kjære bloggfølgere!

Nå er det snart klart for min siste bok om psykisk helse: «Turbo Tore 3», og med den følger det også med noen tanker om hvorfor jeg har valgt å skrive denne siste boken om Tore.

Jeg får ofte spørsmålet om hvorfor «Turbo Tore» er så viktige barnebøker, og det skal jeg prate litt om i dette innlegget. Dette innlegget handler om hvorfor jeg, som forfatter, mener «Turbo Tore» er de viktigste bøkene for mange barn, uten at de voksne vet det.

t3

Hvor starter vi jobben med å gi mennesker troen på seg selv? 

Hvor starter vi jobben med å gjøre alle klar over at de har en psykisk helse de må ta vare på?  

Jo, den starter i ung alder. Den starter med å gi barna våre verktøy for å klare seg selv når de blir store. Den starter med å fortelle forskjell mellom rett og galt, og den starter med å så et frø i dem, et frø som skal skape stemme, tro og identitet. Vi må gi barna våre historier og verktøy i form av historier, eventyr og teater. «Turbo Tore» handler jo om en liten gutt som opplever omsorgssvikt, diagnoser, ensomhet og mobbing. Dette er jo den såre hverdagen for mange barn. Vi må prate om disse tingene, fordi de skjer rundt oss, på skoler og andre plasser i samfunnet. Det skjer ofte i det skjulte, og ofte vet ikke barna at dette er galt. Et barn skal ikke måtte kjenner på omsorgssvikt og dårlig selvbilde før de overhode har fått sin identitet.

«Turbo Tore» er en bokserie barna ikke kommer til å glemme så kjapt. De handler om de tingene vi ikke prater så mye om, men som kan åpne for å faktisk prate om disse såre tingene, kanskje under middagsbordet eller i soffakroken. Barn opplever ting de ikke VET er gale, så hvorfor skal de fortelle mamma og pappa om de?

Vi kan ikke være så naiv at vi tror at barna forteller alt de opplever. Om vi opplever ting vi ikke vet er gale, så prater vi ikke om det. «enkelt» og «greit».

Fra en side i boken: Tankene hans går ofte tilbake til tiden når Tore bodde i Kjøllefjord. Han kan fortsatt høre stemmene til de store guttene som roper etter han på gata. «Tore, du er så liten at vi ikke ser deg». «Tore, hvordan er det å bruke en 3-hjul sykkel når du er 10 år?».

 

turbo

 

Når vi blir voksen, så kan vi kjenne på de samme følelsene vi hadde som barn, om vi ikke hadde en trygg og god oppvekst. I mitt eget tilfelle så føler jeg på sorg, ensomhet, lavt selvbilde og depresjoner i større grad en mange av de som er rundt meg. Hvorfor? Fordi oppveksten min var preget av nettopp dette. Derfor brenner hjertet mitt for å skrive bøker om at vi må åpne opp for å prate om hva som skjer, både hjemme og på skolen. «Turbo Tore» skal åpne for en dialog som kanskje ikke var der i utgangspunktet.

Dette handler ikke om ADHD, det handler om livet. Det handler ikke om diagnoser og medisiner, det handler om at vi skal tørre å åpne oss. Både som barn og voksen.

Fra en side i boken: Tankene bare kommer, som et uventet takras når snøen begynner å smelte. Tore har alltid vært «annerledes». Helt siden barnehagen har Tore fått kjeft for ting han har gjort.

 

I den nest siste boken jeg skrev for de litt eldre, «Fra SKAMMEKROKEN til SKAM» pratet jeg mye om konsekvenser. Jeg fortelle, i den boken, om hvordan mine følelser som voksen er, som en konsekvens av hvordan jeg ble behandlet som barn. Om du ikke har lest den, så håper jeg du gjør det. Om du jobber med barn skulle det nesten vært en selvfølge at du velger å lese om hva dine handlinger kan gjøre med et barn når de vokser til å blir voksen.

SKAMHEADER

Så, som dere sikkert forstår, så ønsker jeg å rette søkelyset om ALLE barna våre. Ikke bare de som har synlige utfordringer, men også alle de som holder kjeft. De som blir kneblet av et samfunn som holder kjeft om hva de føler, og fører dette over på barna våre. Alle de som sliter, uten at de blir sett. La oss, sammen, skape et samfunn hvor barna føler de kan si hva de tenker og føler, uten å bli stemplet som «idiot» ,skam eller begrenset.

 

Det er OK å ikke ha det OK….

Du kan forhåndsbestille boken i nettbutikken NÅ, KLIKK HER ! Du får en SMS når boken er klar for å sendes til deg.

Håper du og dine vil lese boken «Turbo Tore 3: gutten som turte å drømme», for alle barna våre skal tørre å drømme!

 

Magnus